14 фебруар 2021

Zašto se isplati biti programer i do kada ?

Ima programera koji dnevno zaradjuju preko $100.000 praveći lažne profile, pratioce, lajkove i komentare na društvenim mrežama. Njih plaćaju poznati influenseri. Male kompanije, nepoznati brendovi i nebitne političke stranke plaćaju poznatim influenserima usluge promocije. Medjutim, velike kompanije i stranke ne bacaju tek tako svoj novac, već plaćaju programerima da im isporuče algoritam koji na profilima influensera otkriva procenat učešća botova. Društvene mreže koje su u stanju da blokiraju i predsednika nekada najmoćnije države se prave da sve to ne vide jer i njihova vrednost na berzi zavisi od broja korisnika, pa su botovi dobrodošli. Ovi prvi i ovi drugi programeri, ako već nisu jedni te isti, onda kodiraju taman toliko precizno da ima dovoljno posla za sve. PS Trenitno postoji 140 miliona infulensera sa preko 100.000 pratilaca i nema zime za botove. Drugim rečima ispada da trenutno svaki živi stanovnik kugle prati oko 20.000 influensera. Ako ne stižete da ispratite toliko informacija, nema razloga za paniku - botovi će umesto vas to ispratiti i sve će se to lepo naplatiti. Ako i dalje živite u zatucanom svetu i pratite manje od dva influnesera ispada da na svakog od nas dođe 10.000 botova. Ko čita komentare na dnevno političke dogadjaje toga je sigurno svestan. Srećom, sve je više onih koji prati i do 200 infulensera tako da je botova svega 99%, tj. nije da je baš 100% sve virtuelno.

Što se programera tiče ostaje strah da im same društvene mreže ne preuzmu posao jer zvuči da bi im bilo idealno kad bi samo oni mogu da znaju koliko je tu botova, tj koliki je procenat botovske vrednosti po svakoj deonici.

Da bi proces bio potpuno zakokužen potrebno je da i vlasnici deonica budu virtuelni i sve to plate virtulenim valutama, ali to se već ne isplati.

Нема коментара:

Постави коментар

Братоубилачки мир

Нема тог великог рата док се Срби не лате оружја и међусобно не поубијају. Једино добро у тој погибли je  што је један део увек победник.  М...