15 април 2020

Христос васкрсе (са нама и без нас)!

Драги неистомишљемици,
Нема потребе да се расправљамо и сукобљавамо, будите кави јесте и негујте  различитост и своју и туђу.

Драги политичари, 
Лако је вама , ви сте добри маркетиншки стручњаци и  говорници и ви ћете било који резултат  прогласити за своју победу. Једини кривци ће бити неки тамо непослушни, а како је већина послушна бићете у већини што вам је оправдан циљ. Када позовете народ да вам верује долазите на терен на ком је много логичније да се верују у Бога него у човека, па макар био и на власти. Зато нас верне Цркви немојте унапред проглашавати за непослушне, већ послушајте да тражимо оно што нам  по уставу и припада.

Драги сигурни  у себе, 
Ви знате у сваком трену шта вам је чинити. Зато немојте нас верне  да држите другачије него  за несигурне и ментално нестабилне и као што тражите да људи ометени у развоји имају право да изађу вани, дозволите то  исто нама кад нас већ таквим држите.

Драги слободоумни, либерални, филантропи, демократе и прогресивци,  
Ви сте вазда први у свему. Заложите се сада и за нас као што се залажете за све оне којима су права ускраћена.

Драги иноверни,
Мислим да  најбоље разумете шта значи кад вам неко ускрати светињу и очекујем исту ону подршку коју и ви имате од нас. Ово исто важи и за све оне који за себе држе да су православни, а да им није потребна Црква. Има нас којима је потребна и то није ништа противно вама већ једноставно наш начин веровања и као што ми вас не убеђујемо у исправност наших ставова нема потреба ни да слушамо ваша виђења.

Драги  атеисти, 
Ево вам шансе да покажете да Бога нема, па нас подржите у том по вама егзактном експерименту са вама очекиваним резултатом, да би већ једном свима све било јасно. Зашто да сумњате у своје ставове?

Драги лекари, 
Као што ви не волите да се други мешају у вашу струку немојте ни ви да се мешате у туђу. Реченице које почињу са нисам теолог али могу да проповедам неодљиво подсећају на виц нисам гинеколог, ал могу да погледам.

Драге оправдано забринуте комшије, пријатељи и родбино, 
Ви свакако знате када се  ваши ближњи причешћују и избегавајте контакт са њима наредних две недеље, као што ће и они вас обавестити и држати се прописаног социалног дистанцирања.

Драги  заједничари у вери, 
Знам да нећете осуђивати никога ко није са вама нити против вас, али вас молим да имате разумевања за све друге којима се пажња усмерава на нас и да разумемо и њихове страхове. Сетимо се наших бака које су се током комунистичког тоталитаризма кријући причешћивале да ником не стану на жуљ са чврстом вером у Бога и спремност на жртву.

Драги злонамерни,
Ви ћете имати много материјала у било ком сценарију тако да вам је све једно.

Драги антиглобалисти,
Све вам је јасно.

Драги анархисити,
Уживајте јер ваше време тек долази, имајте поштовања и разумевања за нас који смо свесни да се у том свету не сналазимо.

Драги храби, пркосни  и инаџије,
Вама је лако и ви ћете једини бити у праву, као што нас историја вековима учи. Но, та исправност вам не даје за право да остале исмевате, ниподаштавате и немојте поклекнути када у врло блиској будућности будете искушвани на  прелест и гордост, како нас и томе иста та наша историја учи.

Драги страшљивци, паничари и разнофоби,
Ваша обазривост је у овим данима потпуно оправдана, исто онолико колико је оправдана  и пожртвованост, организованост, спремност на акцију и радост животу ма какав он био.

Драги калкуланти и промућурни,
Ви који планирате да имате и пропусницу и да присуствујете литургији  у цркви сетите се других који то немају , а имају исту потребу као ви и ако буде искушени солидаришите се са свима без позива на дозволе оне исте власти против које сте се по вашем праву устали.

Драги мудраци, интелектуалци и правници,
Ви сте нам сада најпотребнији јер једини можете да истумачите ситуацију у којој се налазимо својом заједничком кривицом. Не позивајте се на разум, искуства и знање када је ово ствар вере и иста се тиче и свих оних без таквих талената.

Драги истомишљеници, 
Сви ви који не знате шта је исправно у овом тренутку, где је граница, коме се треба повиновати нека нам је Бог у помоћ. ма шта год се одлучили. Сви ви који не знате да читате између редова, којима нису кристално јасне поруке синода, шта са једне стране значи активно учествовање у литургији, а шта позив да останете код куће; каква је разлика између препоруке и наредбе; уставаних права и ванредног стања ; учините по савести својој у нади за спасење и на живот вечни и победи живота над смрћу.

Драги остали, 
желим вам све што и себи и  горе поменутим.

Драги сви,  
Ваистину  Христос васкрсе (са нама или без нас)!






Нема коментара:

Постави коментар

Братоубилачки мир

Нема тог великог рата док се Срби не лате оружја и међусобно не поубијају. Једино добро у тој погибли je  што је један део увек победник.  М...