09 април 2020

Po merama ćeš ih poznati!

Program mera nakon što padnu maske: 
- Zagarantovano pravo na struju, vodu i internet. Besplatno prvih x kilovata, litara vode i određen protok interneta za svako domaćinstvo po broju članova. Nakon toga ekonomske cene uvećane svima kako bi se nadoknadili prihod proizvodjača. Dodatno i znatno uvećanje na neracionalnu potrošnju .
- Porez na nasleđe- ne računajući domaćinstvo do određene veličine i porodičnu nekretninu,  sve ostalo da se oporezuje.  Da se od nasleđivanja biznisa deo vlasništva upiše na penzioni fond. Da se porez na dobit preduzeća ne isplaćuje novčano već penzionom fondu u akcijama bez prava na upravljanje.
- Porez na nekretnine - da se umanji spram broja prijavljenih članova. Svaka nekretnina gde nema prijavljenih članova da se oporezuje većim stopom. Porez na nekretnine koje se zvanično ne izdaju da bude veći od poreza na kirije kako bi se smanjila cena kirija i stanova.
-  Zagarantovano pravo na zdravstveno lečenje svima, bez obzira na radni status. Sredsdva nadoknaditi od onih koji imaju velike prihode na osnovu neproizvodnih delatnosti. Uvesti porez na luksuz i globalne brendove. Uvesti domaće neprofitne brendove  čiji bi osnivači bio crveni krst, dobročinstva, humanitarni fondovi. Omogućiti bogatim ljudim da sami upravljaju delom tih sredstava. Dodatni porez na luksuzne automobile kako bi se vlasnici istih osećali prijatnije.
- Zagarnatovan minimum primanja po članu domaćinstva za sve one koji nisu prestupnici. Svaki primalac socijalne zaštite da ima socijalnu kartu i kasnije kad bude u situaciji da ima prihode veće od proseka da vraća određen procenat.
- Zagarantovano obrazovanje. Spram školskih uspeha i talenata da se dele stipendije, a cena školovanja da bude po ekonsomskoj ceni sa tim da se to ne plaća već upisuje u socijalnu kartu, tj da bude besplatno, a kasnije kada neko ima prihode znatno veće od proseka, kada poseduje luksuznu nekretninu, ili kod nasleđivanja bogatstva većeg od odredjenog iznosa da se to nadoknadi u određeom iznosu. Pogotovo za prihode u inostranstvu nastae na osnovu stečenog obrazovanja u domoaćim institucijama. Nastavnicima đaka koji su kasnije bili uspešni  nagrade po tom osnovu.
- Podsticaji za seljake, male preduzetnike i zanatlije.  Svi takvi koji se bave proizvodnjom da budu oslobodjeni dela poreza u zavisnosti od prosečne plate u sopstvenom biznisu. Podsticaji za pokretanje biznisa.  Velike subvencije za osiguranje prihoda od poljoprivrede  za mala domaćinstva. Oslobodjenje PDVa za alat i sirovine u malim proizvodnim firmama i malim poljoprivrednim domaćinstvima. 
- Deficitarna zanimanja - proglasiti spisak deficitarnih zanimanja na koje bi bila velika oslobođena poreza, Ovde bi svakako bili priznati i objavljivani naučnici, zdravstveni radnici koji rade u državnim bolnicama a za koje podstoje liste zainteresovanih pacijenata. Ovde dodati i kulturne delatnike od nacionalnog značaja
- Porez na prihode po osnovu sporta i zabavnog sadržaja nastlih u zemlji. Osloboditi prihode nastala u inostranstvu i za one sportiste koji imaju uspeh na prvenstvima i olimpijadama
 - Izjednačavanje plata u javnom i privatnom sketoru - proglasiti dve različite osnovice za oslobodjenje poreza i doprnosa kako bi se neto plate u ta dva sektora ujednačila i kao zaposleni u državnim i javnim preduzećima ne bi imali status privilegovanih
- Podsticaji za proizvodnju robe i i usluga koje ze uvoze. Podsticaj za investicije dijaspore.
- Ekstra porez na banalne medijske sadržaje,kockarnice i igre na sreću. Prihodi po ovom sadržaju da se oporezuju sa enormono velikim stopama kako bi korisnici istih bili sigurni da od takvih aktivnosti ima neke i opšte koristi.
Ne plaćanje poreza po zakonu tretirati kao veleizdaju. Dakle, da se zna u koji fond šta ide od dodatnih poreza. Npr fond za podršku građanja Srbije na KIM, fonda za zdravstvo, vojsku.
Sa jedne strane subvencije za seljake, radnike, zanatlije, dijasporu, naučne i kulturne delatnike, a sa druge strane znatna povećanja poreza za sve neporizvodne prihode i privilegije nastale nepravednom preraspodelom zajedničkog dobra i po oosnovu uvozničkog lobija. Cilj je sačuvati socijalni mir, pravo na jednakost, na rad i preduzetništvo kao i zaštita malih porodičnih biznisa. Zainteresovati dijasporu za investiciju i smanjiti zavisnot od uvoza i stranih investicija.
Izbeći dodatne podele, paušlno deljenje novca jer je jednakost nejednakih najveća nejednakost. 

Нема коментара:

Постави коментар

Братоубилачки мир

Нема тог великог рата док се Срби не лате оружја и међусобно не поубијају. Једино добро у тој погибли je  што је један део увек победник.  М...