12 март 2021

Дискриминаторска природа Закона о истополним заједницама

Осим брачне заједнице у Србији се тренутно усваја закон о истополним заједницама! Уз дужно поштовање према интими сексуланих орјентација, а не улазећи у моралне, духовне и биолошке одреднице покушао сам на логички начин да сагледам евентуалне правне последице.

Оно што је законом немогуће регулисати је питање да ли неко ко је у браку може да буде истовремено и у истополној заједници. У оба случаја,  и ако се дозволи и ако се не дозволи постоји логичка непојамност. Ако се то не дозволи онда је дискриминатроски по својој дефиницији јер као што постоји могућност да неко има секуалну орјентацију према истом полу морали би испоштовати и  случајеви када постоје истовремени афинитети према свим половима. Ако се дозволи онда се нарушава концепт брака као таквог јер се неком ко је у браку дозвољва да буде и у истополној заједници и постављају се правни проблеми везани за такав статус. Ко има приоритет, брак или истополна зајредница? Или се исто третирају? Ако се исто третирају онда се поставља питање полигамије, тј морало би се дозволити полигамија, што би опет нарушило концепт брака као таквог.

Такође, овим се законом нарушава и концет џендера или ти пола или родне припадности, онако како их третирају исте ове групе које се боре за овај закон. Колико је мени познато, трнутно , а по прихваћеној агенди  постоји 51 полна или родна орјентација тј џендер.  То би у пракси значило да по овом закону о истополним заједницама се дозвоњава само 51 врста заједница у односу на 1352 могуће, што значи да су на основу полне орјентације, а по сексуланим правима дискрминасане 1301 врсте заједница. Ово у случају да смо се ограничили на моногамију полних заједница. У случају да међу овoликим половима постоје истовремене сексуалне орјантације прама више других полова појавила би се огроман количина могућих заједница. То би био минумум  шеснаестоцифрени*  број  и како се у законским актима подразумева да се сваки термин именује и дефинише онда би само за именовање и дефинисање требало око 13 милијарди година под условом да се свака комбинација може дефинисати за 1 минут. 

Можда ипак сачекати да се свака од тих могућих заједница дефинише, па онда да се донесе целокупно законско решење јер овим парцијалним приступом ће увек бити оних који су дискриминисани, а то не смемо дозволити.



* Како логички нисам у стању да закључим који је то тип математичке релације за прорачун броја комбинација релација узео сам тип релација са најмањим резултатом комбинација. Но ако би се узеле све могуће релације у математици познате као  рефлексивне релације онда би то био број са 782 цифре. Ако би се узеле симетричне релације (математички појам) онда би то био онда био број са 383 цифара. Ако би се узеле антисиметричне ралације (математички појам) онда би то већ био број са 608 цифара што са аспекта времена писања закона не мења његову бесконачност.


n2n

3 коментара:

  1. https://slate.com/technology/2014/02/facebook-custom-gender-options-here-are-all-56-custom-options.html
    Trenutno na fb je 56 opcija za Gender
    Agender
    Androgyne
    Androgynous
    Bigender
    Cis
    Cisgender
    Cis Female
    Cis Male
    Cis Man
    Cis Woman
    Cisgender Female
    Cisgender Male
    Cisgender Man
    Cisgender Woman
    Female to Male
    FTM
    Gender Fluid
    Gender Nonconforming
    Gender Questioning
    Gender Variant
    Genderqueer
    Intersex
    Male to Female
    MTF
    Neither
    Neutrois
    Non-binary
    Other
    Pangender
    Trans
    Trans*
    Trans Female
    Trans* Female
    Trans Male
    Trans* Male
    Trans Man
    Trans* Man
    Trans Person
    Trans* Person
    Trans Woman
    Trans* Woman
    Transfeminine
    Transgender
    Transgender Female
    Transgender Male
    Transgender Man
    Transgender Person
    Transgender Woman
    Transmasculine
    Transsexual
    Transsexual Female
    Transsexual Male
    Transsexual Man
    Transsexual Person
    Transsexual Woman
    Two-Spirit

    ОдговориИзбриши
  2. Već ima 64 gender opcija prema izvoru
    https://www.healthline.com/health/different-genders#why-it-matters

    ОдговориИзбриши

Братоубилачки мир

Нема тог великог рата док се Срби не лате оружја и међусобно не поубијају. Једино добро у тој погибли je  што је један део увек победник.  М...