26 март 2021

Терминологија једе своју децу

Друштвене мреже и преживели остаци медија нас константно увлаче у непотребне расправе. Свеприхваћен цивилизадијски императив борбе за искључиво сопствени интерес им на то даје право. Можда су најбољи пример ове  актуелне афере у вези наводних силовања, где је на основу осетљивости материје најлакше запалити широке народне масе. Оно што је најопасније је да се свесно или несвесно упецамо у улогу навијача или  судије. То не значи да треба да ћутимо већ да стално инсистирамо на  очувању моралности уз константно подсећање  да у оваквој масовној продукцији афера има и других интереса и последица.

Основно питање је како жртви омогућити потребу да јавно проговори, а истовремено избећи стигматизацију оптуженога. Трик у које нас увлаче ови простачки медији се састоји у томе да се све време употребљава термин "силовање", a у самом садржају се прича искључиво о неумесном, навалентоном и арогантном понашању; или у најгорем случају психичкој тортури. Дакеле, подмукло се постојећи термини предефинишу и онда као такви улазе у јавну употребу свесно правећи општу пометњу. Пратећи медијска наглабања не могу да закључим да ли је циљ да се термин силовање са физичког терена сада проширио и на ментално и психичко. Уједно, из медија не можемо знати на шта жртва стварно упозорава, што је тек апсурд информисања. Ако је било силовања у смислу конзервативне дефиниције, онда су медији не само простачки већ и подлачки што скрећу пажњу баналностима. Ако је у питању неки облик психичке тортуре онда је та проширена дефиниција крајње проблематична према жртвама телесног злостављања. Из поштвања према претрпљеним последицама мора се сачувати терминолошка разлика у њиховом степену.

Још већи је проблем што нам се свима јасно уводе нове норме понашања и дозвољени опсези кретања који се константно сужавају. Осећа се у ваздуху та нова доктрина, нарочито уз јасну претњу да власник медијског простора сада има право на линч по личном нахођењу. Из таквих очигледних претњи се већ појављују образци понашања који се међусобно сукобљавају. Једни, који имају интерес да штите свој друштвени положај одмах присвајају те новопромовисане термине и стају на страну за коју сматрају да уводи стандарде опхођења. Они никако не би да испадну из тока догађаја јер свој ауторитет и бенефите црпе из социјалног положаја, а не по природи својих талената. То потврђује познату синтагма да вишим социјалним статусма припадају мање слободе. Додатни проблем је што у будућим циклусима нико не зна на кога се може нишанити, па је са следећим извлачењем могуће да неко ко је раније имао улогу навијача добије нову улогу ловине. То посаје сасвим легитимно јер је тај исти у претходном кругу легализовао употребу новог термина. У недостатку револуција сада терминологија једе своју децу. Ови други, навикнути на подлост система у ком су приморани да буду, осећајући на својој кожи последице нелогичних друштвених хијерархија прозивају и осуђују све редом чиме релативизују стварне жртве.

Ако се појам силовање проширио на психичку тортуру онда се савим оправдано ту морају сврстати односи послодавац-запослени, надређени-подређени, купац-продавац, старлета-фудбалер, пословна пратња-контроверзни бизнисмен. Ако се тако настави није далеко дан када неки корисник мобилног бакнарства тужити банку за силовање, или онлајн купац тужи власника сајта што му се појављују непожељна роба , или што не би неки корисник тужио своју друштвену мрежу јер су им огласи сасвим арогантни и непримерни. То је тај правац све опште релативизације, али сви знамо да она неће заживати у оквиру корпоративних односа већ искључиво у приватном домену.

Неко ми рече да ће од сада сваки потенционални контакт морати започети писмом о намерама. Након усвојене студије изводљивости моћи ће се кренути у прикупњање документације у циљу извођења радова. У том смислу ће један о плаћенијих послова у будућности бити правни саветник за емоционалне односе, приправник за проналажење симпатија, адовкат за романтичне односе и лајф коуч сполних односа . Опет ће и тако бити неправедно према слабијем полу јер губе могућности да одлагањем извршења подигну вредност соптвених акација. Љубав је лепа само током приступних преговора.


Нема коментара:

Постави коментар

Братоубилачки мир

Нема тог великог рата док се Срби не лате оружја и међусобно не поубијају. Једино добро у тој погибли je  што је један део увек победник.  М...