19 јул 2020

Здравља, `леба и игара

Ових дана припаднициа СПЦ су опет изложени дискриминацији. "Мало јаче, него иначе". Хтедох закмечати "Orthodox lives matter", ал` то не би имало смисла. Ем бих кмекао, ем бих се узалуд качио на туђе оправдане поруке, ем искуствено немамо никакве шансе у том маркетингу, ем то не би било у духу православља.
Мене лично не дотичу коментари атеиста и иноверника који на врло неумесан начин коментаришу давања из буџета Србије за Храм Светог Саве. На то имају право. Међутим, медијска хајка којом се тј новац доводи у тобожњу везу са вирусом Короне, по којој су припадници СПЦ криви зато што се не граде болнице је вриштући дискриминаторска. Ало бре, прве болнице на свету су градили хришћани, а у Србији прве болнице је градио тај исти Свети Сава чију градњу храма саборно прозивате. Што не прочитате неку књигу? Упознајте се са елементарним достигнућима људи кроз историју, како би могли да спознате савремена дешавања. Није ваљда све у мржњи и плати коју вам дају као наградицу. Видите и сами да од тога не можете купити себи ни здравље, ни срећу, ни љубав, ни смисао. Како је могуће да имате толики јавни утицај, а нисте упознати са културом баштином, и основама етике и морала. А што би ви рекли - о мултиетичном суживоту да и не говорим.
Хоћете ли сутра питати и шта ће нам војници, учитењи, глумци, драматурзи, сликари, песници, писци?

Да смо само ми здрави, дајте хлеба и игре могу да почну!
Такав став би и могао да се посматра као функционална неписменост, да није дошло до дискриминаторске логике по којој се друга давања из буџета уопште не анализирају. На пример, давање за НВО организације је толико да би могло да се направи 12 болница или да купи више од 6000 респиратора. Пре неки дан када су Новопазарци били најугроженији нико није смео питати како је могуће да се у њиховим фирмама толико новца окрене ван закона, на сиво и у црним књигама. Питајте сваког банкара како изгледају књиге Новопазарских приватника и онда ће вам бити јасно где је отишао новац намењен за здравство, образовање и друга јавна давања. Ништа бољи нису ни други градови, ал` се барем не лажемо. Главно питање је како је то могуће, коме се плаћа рекет за такве противзаконске а јавне активности и како да то баш никога не занима, па ни онога ко прима плату на црно и не добија фискални рачун.
Провидност ове кампање против СПЦ је очита и нећу је објашљавати, само ћу констатовати да и сам живим у систему који из корена ускраћује права припадника СПЦ, па макар из свог буџета одвајали за наше храмове.
Ако Србија не буде имала новца за борбу против вируса, објавиће се банкрот и имаћемо шансу да се солидаришемо, или барем они који су способни да сагледају ширу слику, који не гледају само свој интерес, и имају светињу коју ваља бранити. Даће Бог преживећемо, неко и уз помоћ молитава Светог Саве, па нам ваља и даље да будемо људи. Издржите, не паничите, нема места за толики страх да се мора напасти први ко ти није баш по вољи.
Ај, у здравље!

Нема коментара:

Постави коментар

Братоубилачки мир

Нема тог великог рата док се Срби не лате оружја и међусобно не поубијају. Једино добро у тој погибли je  што је један део увек победник.  М...